Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Tips untuk jadi lebih bersemangat dan bermotivasi setiap pagi

May 25, 2010 By: PakarHowTo Category: Tips

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Mari kita baca artikel ini untuk meningkatkan motivasi dan semangat di pagi hari, insyaAllah.

ceria dan bermotivasi

ceria dan bermotivasi

Perkara terbaik (9 perkara ) yang anda patut lakukan di waktu pagi, adalah :

  • 1. Bangun dari tidur dengan mengingati dan bersyukur kepada ALLAH

Bermohon doa kepada ALLAH agar ALLAH bantu kita mendekatkan diri padanya. Semoga ALLAH beri ketenangan dan kekuatan serta semangat untuk kita terus bersemangat melayari hidup hari ini.

  • 2. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.

Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.

  • 3. Tekad Bermotivasi. Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya kerana ALLAH dan dengan izin ALLAH.

Ambil masa untuk berzikir kepada ALLAH dan baca beberapa ayat al-quran atau hadis serta artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua. Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.

  • 4. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.

Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni. Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga ia mudah turun. Kesannya, anda menjadi tidak bersemangat, lemah longlai dan lemas.

  • 5. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah.

Bila anda mula punch card nak masuk kerja, baca bismillah, moga anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat anda lalai, mengantuk, macam tak cukup ‘cas betri’ saja. Andai kata anda seorang pelajar, bermula dari nak masuk kelas, duduk di kerusi anda dan mula nak bukak buku, mulakan semuanya dengan bismillah. Moga apa jua yang anda lakukan mendapat keberkatan dari ALLAH. Masuk saje ke dalam kelas, pasang niat anda mahu menuntut ilmu. Bila istiqamah melakukannya, anda punya peluang cerah untuk menjadi cemerlang, insyaAllah.

motivasi-diri

  • 6. Set Target Kemajuan Diri Sendiri.

Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai hari tu. Betul tak? Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepas tu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi. Hidup Anda bagai dalam 1 bulatan, situ-situ saja. Mulai hari ini, ubah sikap anda.

Set target apa yang anda mahu capai, lagi best setkan untuk setiap hari. Andai anda seorang pelajar, set target berapa bab yang anda nak ulangkaji, berapa buah buku yang anda nak baca dalam minggu ni, berapa soalan anda nak bertanya pada lecturer atau guru anda nanti.

Andai anda seorang usahawan, set target berapa jualan yang anda nak capai hari ini dan berapa keuntungan yang anda nak dapat hasil dari bisnes anda. Set juga apa yang anda nak pelajari hari ni dalam bidang bisnes anda.Andai anda seorang pekerja, set berapa tugas yang anda nak siapkan dan set limit masa untuk anda menyiapkan segalanya. Kecekapan seorang pekerja di nilai dari kepantasan, ketepatan dan kekemasan.

  • 7. Lihat Warna Cerah Warna boleh mempengaruhi mood.

Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea.Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Cara ni saya dah test sendiri, berkesan sungguh! Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood anda menjadi positif.

  • 8. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan Lepaskan segala yang dulu-dulu.

Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang. Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya.Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi.

Kesannya, anda jadi orang yang tak bersemangat langsung. Lebih teruk, anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.

Anda mesti berubah untuk kemajuan diri. Beranikan diri anda untuk berubah untuk kecemerlangan hidup anda.

  • 9. Amalkan membaca zikir al-Ma’thurat

Al- Ma’thurat merupakan wirid dan doa harian yang diamalkan oleh Rasulullah SAW. Baginda adalah orang yang paling mengetahui betapa besarnya ganjaran yang diperolehi dari amalan doa dan wirid tersebut.

Al- Syahid Imam Hassan Al Banna telah membina jalan yang baik untuk mengikut sunnah Rasulullah SAW. Beliau telah memilih dan menyusun al- Ma’thurat dgn mengharapkan bimbingan daripada Allah SWT agar terhindar daripada gangguan syaitan yang penuh angkara murka. Maka alangkah baik setiap diri muslim mengamalkan zikir al-Ma’thurat ini pada setiap pagi dan petang, siang dan malam.

All the best!!! :)

(Sumber artikel : I Luv IslamCinta Bakar )

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

12 Comments to “Tips untuk jadi lebih bersemangat dan bermotivasi setiap pagi”


  1. salam.
    tip yg sgt….bagus.
    terima kasih atas info diatas.semoga kita sume lebih bersemangat dan bermotivatif.ceria,positif dgn mengamalkannya.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. salam.
    satu perkongsian yg baik dan manfaat untuk sume.
    thanks for info.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    jamilah Reply:

    kadangkala yang senang dan mudah pun kita rasa sukar untuk kita lakukan dan amalkan

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. dekatkan diri dengan bahan motivasi tu maknanya subscribe kepada blog pakathow to ler.. :p hehe..

    thx.. mmg memerlukan motivasi nie skrg nie. tak bersemangat betul kat opes bila melayan karenah org atasan. nk kne guna poin no 8 kat derg nie..adeih.. payah juga.. :-|
    .-= mr.eims @ perfume´s last blog ..Original Perfumes Currently On Stock =-.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. @jamilah,
    jagan terlalu mengikutkan kata hati kita tdk blh melakukannya..sepatutnya kita harus yakin dan lawan persaan tsbut dgn sebaik yang boleh barulah kita aan tahu potinsi diri kita yang sebenarnya :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. @salmi, sama-sama salmi.. :)
    rasanya jika kurang bermotivasi lagi anda kenalah selalu2 menjegah kesini lagi yer.. ;)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    salam Reply:

    @surihati_ku,
    terima kasih ya habibty surihatiku.
    InsyaAllah saya akan visit selalu.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    salmi Reply:

    @salam,

    terima kasih ya habibty surihatiku.
    InsyaAllah saya akan ke sini selalu.

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. ct maliha says:

    bila sedih, sakit hati dan lain2 lagi.. saya selalu baca buku ‘jangan bersedih’ yang diterjemah dari buku ‘La Tahzan’ tulisan Dr Aidh bin Abdullah Al Qarni.. rasanya ni buku motivasi yang paling menarik yang pernah saya baca..

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6
  7. salam….tq ya cayang….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7
  8. 9 tips yg sgt baik n bgus utk d amalkn…cuma sy ingin tahu tip yg ke 9 tu,zikir Ma’thurat mcmane bacaannye ye utk sy amalkn?bleh tlg bgtau n trima kasih byk2…

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    8
  9. bleh tlg bgtau sy mcmne nk amal kn tip yg ke9 tu.zikir Ma’thurat?

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    9


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11