Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Kisah Benar – Jenazah yang istimewa dan dirahmati

May 04, 2010 By: PakarHowTo Category: Kisah Benar

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Maaf sebab dah beberapa hari rasanya saya tak pedulikan blog ini. Sebenarnya ibu saya sakit dan di masukkan ke wad sejak Sabtu lepas. Jadi, kebanyakan masa saya dihabiskan di hospital la selama 2,3 hari ni. Tak sempat langsung nak ber’tenet’.

Namun, pagi ini, sebelum pergi kerja tadi, sempat juga saya curi masa untuk check email. Saya lihat dalam inbox saya ada beratus-ratus email yang masuk. Saya check satu persatu, dan mana yang sempat saya balas, saya balas.

Dalam banyak-banyak email tu, saya terbaca satu email yang dikirimkan oleh salah seorang pembaca blog PakarHowTo iaitu saudara Isam Idris (bleazapp@yahoo.com). Setelah dibuka dan dibaca email tersebut, saya dapati kandungan email itu sangat bagus dan memberikan kesan pada hati saya.

Tanpa berfikir panjang, saya terus ‘copy & paste’ kan artikel tersebut untuk bacaan para pengunjung blog ini. Semoga apa yang diceritakan ini memberikan iktibar dan pengajaran kepada kita semua.

Mari kita hayati kisah ini sama-sama…

Kisah-kisah yang ingin saya paparkan di sini kalau ia boleh menyentuh perasaan dan ketidakselesaan muslimin-muslimat, saya mintak maaf banyak-banyak. Niat saya hanya nak berkongsi cerita dengan para muslimin-muslimat sekalian.

Meninggal Dunia Ketika Lepas Solat Asar

Ustaz (di sini saya namakan Ustaz M) yang diamanahkan untuk mengendalikan kursus jenazah ini sudah berpengalaman hampir 10 tahun dalam mengendalikan urusan mandi jenazah di sekitar Lembah Kelang dan Malaysia. Beliau amat terkenal dikalangan jemaah masjid di sekitar lembah Kelang ini. Malah beliau juga selalu berulang-alik ke merata negeri seperti pantai timur semenanjung dan utara selatan untuk menguruskan mana-mana jenazah yang dibawa ke masjid yang memerlukan khidmat tangan beliau.

Saya nak mulakan kisah ini dengan kisah yang pertama.

Kisah ini berlaku pada seorang imam di selatan KL yang meninggal dunia ketika lepas solat Asar.

Imam tersebut meghembus nafasnya yang terakhir sebaik sahaja selesai memberi salam yang pertama.

Subhanallah! Matinya dalam keadaan yang amat murni. Murni di sini maksud saya, matinya bukan dalam keadaan berbuat maksiat pada Allah SWT. Mati ketika habis solat dan masih di atas tikar sejadah dan sedang beribadah!

Jenazahnya telah di bawa ke hospital X untuk urusan pemeriksaan rutin (medical check-up) dan urusan-urusan lain yang perlu untuk pengurusan pengkebumian.

Pihak hospital X telah memanggil ustaz M untuk urusan mandian jenazah. Maka bergegaslah ustaz M ke hospital untuk urusan tersebut sebab bagi beliau, jenazah yang hendak dimandikan ini begitu istimewa pada pandangannya, kerana roh si mati telah dicabut oleh malaikat Izrael ketika mana sedang mengimami solat!

Sebaik sampai di hospital, ada sedikit masalah yang timbul. Pihak hospital telah mendapati bahawa jenazah imam tersebut tidak mempunyai sebarang pengenalan diri, dan pihak hospital atas bantuan rakan-rakan jenazah mendapat tahu, jenazah imam ini adalah meupakan orang luar. Maknanya seorang imigran, yang bermastautin di negara kita.

Rentetan daripada kes ini, pihak hospital X terpaksalah menyimpan dahulu jenazah tersebut untuk beberapa hari bagi urusan dokumentasi dengan pihak berwajib sehinga selesai dan kemudian itu barulah segala urusan yang berkaitan pengebumian akan dilaksanakan. Yang pasti terkilannya sudah tentu ustaz M. Kerjanya sudah sedikit terbantut pada hari itu. Sebelum itu, hatinya sudah pun begitu berbunga untuk menguruskan jenazah imam yang dimuliakan Allah SWT ini. Tentu ada kelebihan tersendiri kenapa imam tersebut pengakhiran rohnya di atas tikar sejadah!

Maka, jenazah imam tersebut pun dimasukkanlah ke dalam ‘freezer’ (maaf, saya tak tahu apa istilah pembeku mayat ini) di dalam bilik mayat hospital X buat sementara waktu.

Lapan hari berlalu. Ustaz M dah mula nak melupakan pasal jenazah imam ini.

Tapi, dengan takdir Allah SWT, hari ke-9, telefon bimbit ustaz M berbunyi.

“Nampak macam no hospital nie”, getus hati ustaz M.

“Hello, ustaz M ye?”… satu suara bertanya.

“Ya, ustaz M bercakap”.

“Ustaz ingat lagi tak mayat imam yang meninggal masa solat Asar tempohari?”, sang suara meminta kepastian.

“Imam…imam. …yanng mana satu….ermm. .oh…ya. .ya..ingat. .ingat… “, ustaz M memberi kepastian dalam ingat-ingat lupanya.

“Dokumen dah siap, boleh ustaz datang sepital, uruskan tak?”, beritahu sang suara ringkas.

“Ok..ok…, sekarang juga aku bergerak, setengah jam lagi aku sampai! “,
balas ustaz M.

Lega hati ustaz M. Dapat juga dia uruskan mayat tersebut setelah beberapa hari ‘pending’. Ingatkan dah tak jadi apa-apa dah. Lama bebenor pihak hospital nak mengurus kan dokumennya.

Sampai di hospital, ustaz M yang baru tiba diarahkan ke bilik mayat. Di bilik mayat telah ada beberapa orang saksi di kalangan pegawai hospital dan juga polis serta saksi-saksi lain termasuk rakan-rakan jenazah imam tersebut. Semua saksi ini diperlukan kerana inilah ‘prosedur’ yang telah ditetap oleh pihak berwajib. Sebab jenazah dah berhari-hari di situ. Tambahan pula jenazah orang luar.

Bismillahir Rohmaanir Rohiim…… Dengan bersaksikan mata sekeliling yang memandang, ustaz M menarik ‘stretcher ‘ peti sejuk beku mayat tersebut dengan perlahan-lahan. ..

Subhanallah! Mayat imam ini masih lagi segar merah. Mayat ini juga berpeluh! Macam mana simpan dalam peti ais berhari-hari boleh berpeluh?

Korang tak payah jawablerrr.. ..Seolah- olah imam ni baru aje meninggal sebentar tadi. Mayatnya tidak keras dan tidak pula membeku! Macam orang sedang tidur. Ustaz M kelu lidahnya. Begitu juga orang di sekeliling.

Istimewa sungguh mayat ini. Kalau daging mayat biasa dah lama mengeras dan membeku. Masya-Allah! Sekali lagi perkara pelik berlaku…terdapat pula pada dahi jenazah imam ini, tertera satu kalimah tauhid iaitu perkataan “ALLAH”!

Semua orang di sekitar dapat menyaksikan peristiwa ini. Tiada perkataan lain yang keluar dari mulut mereka melainkan tasbih memuji Allah SWT meniti di bibir masing-masing di atas apa yang berlaku.

Semakin bersemangatlah nampaknya ustaz M nak menguruskan jenazah tersebut. Yerlah, siapa yang tak suka pada sesuatu yang molek dan membahgiakan kan?….

Jenazah imam itu dimandi, dikapan dan disembahyangkan dengan segera sebagaimana biasa. Semua proses ini berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. Semuanya berjalan amat mudah. Allah SWT telah pun memuliakan jenazah imam ini di dunia lagi atas jasa-jasa dia yang Allah SWT sahaja yang mengetahuinya.

Mengikut ustaz M lagi, lepas semua tu selesai, dia ada juga bertanya pada rakan-rakan Allahyarham apa yang diamalkan oleh Allahyarham semasa hidup sehingga mendapat pengiktirafan yang begitu tinggi daripada Allah SWT masa kematiaanya.

Jawapan yang didapati daripada rakan-rakannya ialah selain daripada seorang yang berbudi pekerti mulia dan seorang imam yang baik, amalan semasa hidupnya ialah tidak pernah tinggal bangun malam dan bersolat tahajjud. Semua amalan ini dilakukkanya secara istiqamah. Ditambah pula oleh amalan-amalan lain yang tidak dapat dilihat oleh rakan-rakan arwah, yang mana hanya Allah SWT sahaja Yang Maha Mengetahuinya.

jenazah

MENINGGAL KETIKA BACA KHUTBAH JUMAAT

Ustaz M pada kursus hari kedua telah bercerita tentang seorang imam yang meninggal ketika sedang membaca khutbah pada solat Jumaat.

Kursus hari kedua ni bermula jam 9.15 pagi. Sebelum memulakan kursus, ada jemaah yang kelihatan sedang mendaftar semula kat meja pengelola, ada jemaah yang mundar mandir sambil menunggu ketibaan Ustaz M, ada yang solat sunat Dhuha. Ada yang duduk2 berborak dan berkenalan antara satu lain dan ada yang nampak berzikir. Maklumlah yang datang kursus ni bukannya sedikit. Hampir 180 orang kesemuanya. Ustaz M cakap, inilah kursus pengurusan jenazah yang paling ramai yang dia kendalikan. Sebelum ni, paling ramai pun yang berkursus adalah dalam lingkungan 50 – 60 orang sahaja. Luar biasa ramainya, puji beliau.

Ustaz memulakan kursus dengan sedikit ucapan alu-aluan. Kemudian, dia ada menyentuh sikit tentang solat sunat Dhuna. Sebab sebelum tu ramai juga jemaah yang solat sunat Dhuha. Solat sunat Tahiyyatul-Masjid sudah pasti. Meneyentuh tentang solat sunat dhuha ni, Ustaz M memulakan cerita.

Berlaku di sebuah masjid di selatan ibu Kota Kuala Lumpur. Masa tu, hari
Jumaat. Solat JUmaat sudah dimulakan pabila bilal melaungkan azan dan
sejurus kemudian imam naik ke mimbar untuk mula membaca khutbah.

Imam kali ini ialah seorang pemuda yang berusia 28 tahun. Muda lagi. Dan sudah berkahwin. Jemaah di situ memang sudah arif sangat dengan imam ini.

Imam ini memulakan khutbahnya. Sampai pada perkataan, “Uusyikom Bitaqawallah, Waihyaa….. ……… ……… .”. Tiba-tiba imam ini terdiam….

Semua para jemaah diam (memang dengar khutbah kena diam pun) dan hanya memerhati sahaja ke arah imam. Semua mata tertumpu kepadanya.

Imam masih lagi senyap. Matanya terpejam rapat. Tidak bergerak. Suasana hening seketika. Kedengaran sekali sekala bunyi enjin kenderaan motor keluar-masuk kawasan masjid menandakan ada jemaah yang baru tiba. Mana yang tengah berwudhu’ nampak tidak berapa ambil pusing dengan apa yang sedang berlaku di atas mimbar. Di satu sudut masjid pula, kelihatan jemaah yang tak mendengar khutbah, leka mengunyah pisang emas dan pisang montel yang disedekah oleh orang ramai. Ambil berkat gamaknya.

Tiba-tiba tangan imam yang sedang memegang kayu mimbar, melurut ke bawah, dan beliau pun jatuh terduduk di atas kerusi khatib. Kepalanya terlentuk ke bawah. Makmum yang masih tergamam dengan peristiwa ini, segera bangun untuk melihat apa yang terjadi. Bilal menerpa ke arah imam dan ingin membantu serta menolong jika sesuatu yang buruk berlaku kepada khatib.

Imam (khatib) dipapah turun dan diletak di hadapan para jemaaah di saf
hadapan. Setelah diperiksa oleh bilal, tiada perkataan lain yang boleh
diucapkan selepas itu melainkan, “Innalillahi wainna Ilaihi roojiuun…” .

Kembalinya ke rahmatullah seorang imam yang amat berjasa pada masyarakat setempat. ada makmu yang masih terkejut dengan peristiwa ini. Ada juga yang menitiskan air mata tanda terharu. Hilang sudah sebutir permata yang baru nak berkembang mekar. Hilang juga satu cahaya yang menerangi alam yang fana ini.

Yang uniknya kata ustaz M, sewaktu imam itu menghembuskan nafas terakhirnya, jatuhnya betul-betul di atas kerusi yang berada di belakangnya dan terus sahaja duduk. Tidak jatuh tersungkur ke depan, dan tidak juga jatuh sama ada ke kiri atau ke kanan mimbar. Elok sangat duduk atas kerusi khatib, sama seperti beliau duduk sebelum memulakan bacaan khutbah tadi…dan pada masa ini juga, dipercayai, imam tersebut telah pun meninggal dunia….Jenazah pun dibawa balik untuk diuruskan…

Ustaz M pun dipanggil untuk menguruskan jenazah ini.

Sebaik kain penutup mayat diselak untuk memulakan proses mandian jenazah, ustaz M begitu terkejut bercampur terharu yang amat sangat bila melihat beberapa kejadian mengkagumkan berlaku pada mayat. Apa yang terharu dan peliknya?… .

Ya,

Badannya jenazah itu amat berseri dan masih nampak kelihatan darah masih mengalir lagi pada seluruh tubuhnya. Seolah-olah jenazah ini masih hidup. Tidak mati gitu. Macam orang tidur aje. Dan yang lebih mengkagumkan ustaz M lagi, keluarnya satu haruman yang semerbak dari badan jenazah. Wangi sungguh! Tak pernah ustaz M mencium bau wangian sebegini rupa selama dia menguruskan jenazah lain sebelum ini! Hebat mayat ni, fikir ustaz M…

Subhanallah!

Hati ustaz M begitu melonjak girang untuk meneruskan memandikan jenazah imam sehingga selesai. Hati kecilnya berdoa ;

“Ya Allah! Engkau Maha Mulia! Engkau telah memuliakan mayat ini, maka
muliakanlah ia sehingga aku selesai memandikannya. Aku begitu seronok
melihat jenazah dalam berkeaadan begini. Ya Allah…Ya Allah..Ya
Allah……. ……”

Rupanya-rupanya kemuliaan jenazah imam ini tidak berakhir di situ. Doa
ustaz M dimakbul Allah SWT. Menurut ustaz M lagi, sewaktu jenazah imam ini nak ditanam ke dalam liang lahad, sahabat-sahabat yang menggali kubur memberitahu, muncul pula pelbagai jenis bunga-bungaan yang datang entah dari mana, turut berada di dalamnya . Masa gali tadi takde. Elok aje mayat sampai, banyak pula munculnya. Cantik sungguh liang lahad dengan dihiasi bunga-bungaan tersebut, seolah-olah sedang meraikan dan menanti kedatangan bakal penghuni syurga!

SUBHANALLAH! SUBHANALLAH!

Tak tau apa lagi nak cakap betapa Allah SWT telah pun meletakkan hamba-Nya ini di maqam tertinggi dan dimuliakan Tambahan pula, ianya sudah pun dipertontonkan pada umat Islam lain, agar memahami dan menegerti bahawa inilah balasannya. pada orang yang beramal soleh serta taat dan patuh pada perintah-Nya! Sesungguhnya Allah itu tidak memungkiri janji-NYa!

Seperti biasalah, ustaz M pasti tak akan puas hati kalau tak bertanya pada isteri yang dimuliakan Allah imam tersebut tentang apakah amalan si arwah pada masa hidup sehinggakan jenazahnya mendapat pengikhtirafan sebegitu rupa sejak dari alam dunia lagi.

Menurut kata isteri arwah imam tersebut, sepanjang dia hidup bersamalah, perkara yang dia perasan, amalan imam itu semasa hayatnya kalaulah ia boleh dijadikan ukuran, ialah tidak pernah meninggalkan solat sunat Dhuha dan solat sunat Witir.

Inilah amalan istiqamahnya. Setiap malam, sebelum arwah menutup dairi
kehidupannya hari itu dan tidur, pasti dia akan menunaikan solat witir.
Setiap hari, sehinggalah ke pengakhiran hayatnya, ditambah pula oleh
amalan-amalan lain yang dilakukan sebagai seorang yang menjawat jawatan sebagai seorang imam untuk kawasan tersebut.

Wallahua’lam.

“Sempurnakanlah ajalku (ketika mati) dalam keadaan Islam” yang didoakan oleh Nabi Yusuf dalam Surah Yusuf, ayat 101 yang berikut:

[101] “Wahai Tuhanku! Sesungguhnya Engkau telah mengurniakan daku sebahagian dari kekuasaan (pemerintahan) dan mengajarku sebahagian dari ilmu tafsiran mimpi. Wahai Tuhan yang menciptakan langit dan bumi Engkau Penguasa dan Pelindungku di dunia dan di akhirat; sempurnakanlah ajalku (ketika mati) dalam keadaan Islam, dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang soleh”.

SEBARKAN PADA YANG LAIN…..

Sumber Artikel : Maaf, saya tidak pasti sumber asal artikel ini. Saya hanya dapat artikel ini dari email salah seorang pembaca blog ini iaitu Saudara Isam Idris (bleazapp@yahoo.com). Sekiranya anda tahu sumber asal artikel, sila maklumkan kepada saya supaya dapat saya berikan kredit nya di sini. TQ ;)

.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

40 Comments to “Kisah Benar – Jenazah yang istimewa dan dirahmati”


 1. salam.
  SUBHANALLAH!SUBHANALLAH!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  1
 2. Subhanallah..sesungguhnya janji Allah itu benar..

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  2
 3. Kagum dgn pakar…dlm kesibukan menjaga ibu..dgn kerja lg..masih sempat meluangkan masa utk pembaca di ruangan ini..moga ibu pakar diberikan kesembuhan.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  surihati_ku Reply:

  @Leyna, salam..terima kasih atas doa itu sahabat..saya amat menghargainya
  .-= surihati_ku´s last blog ..Nabi Yunus a.s. Ditelan Ikan Nun =-.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  3
 4. Semoga hidup & mati kita semua dirahmati Allah.. Amin.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  4
 5. Az-Zahra says:

  Subahanallah.. Allah Hu Akhbar..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  5
 6. SUBHANALLAH! MAHA SUCI ALLAH
  .-= suraya´s last blog ..Contest dan hadiah Laptop Acer Aspire One =-.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  6
 7. SUBHANALLAH SEMOGA ROH NYA TEMPAT YANG DIJANJIKAN OLEH ALLAH

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  7
 8. Kisah yang menginsafkan kita. Saya minta izin, untuk sebarkan cerita ini dlm blog saya.
  .-= Rohana´s last blog ..ICT Haji Pok Long (Seafood) =-.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  8
 9. Kisah yang menginsafkan kita. Saya minta izin, untuk sebarkan cerita ini dlm blog saya.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  9
 10. kehidupan sebenar bermula dengan kematian. Pertama, hendaklah kita ingat akan mati dan jgn lupa… jeng3, buat persediaan untuk mati

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  10
 11. subhanallah….sesungguhnya janji allah itu benar…bukahkah allah itu sangat rindu bertemu dengan hambanya yang juga rindu untuk bertemu denganNYA…sesungguhnya mereka yang mengingati mati dan membuat persediaan menghadapinya adalah orang yang sangat bijak…wallahu’alam

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 3 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  11
 12. siti emi says:

  masyallah…subhanallah….

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  12
 13. subhanallah besarnya kuasa Allah terhadap hamba yang dikasihinya.satu kisah yang amat berguna yang cik suri paparkan.semoga menjadi pedoman untuk kita semua.semoga jika diizinkan Allah kita ikuti amalannya untuk kita.Masyaallah saya rasa begitu terharu apabila membacanya.Saya dok fikir macam mana nak jadi begitu.Mampukan saya mengikuti cara amalannya itu. Ya Allah bagilah aku kemampuan yang seumpama itu semoga aku dikurniakan sepertimana engkau kurniakan ke atas jenazah tersebut amin..amin..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  13
 14. kematian begitu dekat dengan kita…Maha Suci Allah….

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  14
 15. subhanallah……………………………..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  15
 16. ctrahmah says:

  Subhanallah, Allahu Akhbar…. janji Allah itu benar dan rahmatnya tak berkesudahan kepada hambaNya yang mengamalkan. Terima kasih PHT kerana berkongsi cerita yang penuh iktibar dan menginsafkan ini. Semoga ianya dapat menambah iman dan ketaqwaan kepadaNya… AMIN.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  16
 17. TUHAN MEMANG HANDAL!!!!!

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  17
 18. TUHAN MEMANG BERKUASA!!!

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  18
 19. Allah maha pengampun, maha penyayang dan maha pengasih,maha berkuasa,maha pemberi,maha pemaaf dan maha segala-galanya oleh itu mohonlah pada Nya apa yang kita kehendaki.amin..amin yarabalalamin.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  19
 20. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya, “Setiap mata akan menangis pada hari kiamat kecuali mata yang menutup dari melihat sesuatu yang haram, mata yang berjalan malam dalam jihad pada jalan Allah dan mata yang menitiskan air mata sekali pun sebesar kepala lalat kerana takutkan Allah.” (H.R Abu Naim)..sila klik untuk mengetahui teknik menguasai al-Quran dgn mudah & lancar

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  20
 21. Assalam.Terima kasih. Barokallah fisakyikum. Tahniah ada masa ajarlah aku mengisi website. Berdakwah disamping berniaga serta menggalak amal.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  21
 22. As Salam

  Kisah yg memberi keinsafan betapa setiap amalan semasa hidup akan mendpt balasan mengikut amalan masing2..bersyukurlah org2 yg dpt menunaikan amanah Alllah sebaik mungkin..Moga2 kita ditempatkan di kalangan org2 yg dikasihi Nya..aminnn

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  22
 23. mama zawin says:

  Masya Allah! Maha Suci Allah!Maha Memberi dan Maha Membalas kebaikan dengan kebaikan.Moga kita semua tergolong dikalangan mereka yang beriman.Amin

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  23
 24. subhanallah…

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  24
 25. subhanallah..sesungguhnya Allah itu maha besar

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  25
 26. Salam.
  Tuan rumah, minta izin copypaste cerita penuh iktibar ini.
  Terima kasih.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  26
 27. wafi' zulkarnain says:

  subhanallah…… kagum dengan mereka yang terpilih..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  27
 28. no komment,wallahuallam,sebagaimanausi i have no comment

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 1

  [Balas Di Sini]

  28
 29. subhanallah…..

  terdiam sejenak

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 1 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  29
 30. subhanallah..kalau dah ketentuan Allah..begitulah.
  yg baik2 itu semua dari Allah..kita nih hambaNYA saja..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  30
 31. sharifah nadirah says:

  salam.. subhanallah..insaf saya membaca kisah nie.. jadikanlah cerita nie sebagai pengajaran untuk kita membaiki diri masing2 ke arah kebaikan..sama2lah kita renungkan.. semoga kita tergolong dikalangan orang2 yang beriman..Amin..Allah itu maha berkuasa..wssalam kepada semua umat islam..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  31
 32. putrisalju says:

  Itu adalah kekuasaan Allah S.W.T
  Saya pernah melihat keajaiban pada jenazah.
  Itulah rahmat dan kekuasaan Allah S.w.t.

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  32
 33. hamba ALLAH says:

  assalamualaikum..syukran ya akhi..menitis air mata ini bila membaca kisah tentang betapa bahagianya mereka yg pergi mengadap ALLAH dlm keadaan yg mulia..kita yg membaca pun terasa bahagia apatah lg arwah yg berkenaan..mudah2an kt juga mendapat pengakhiran hayat yg baik juga spt mana org2 yg beriman..amin..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  33
 34. hamba ALLAH says:

  assalammualaikum..syukran ya akhi

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  34
 35. hamba allah n umat rasulullah s.a.w says:

  subhanallah..Allah maha besar..! tlalu istmewa ny mrk pd Allah..moga2 kte blh m’ikuti jejak mrk..amin..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  jamilah Reply:

  YA ALLAH, YA ALLAH, YA ALLAH

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  35
 36. YA ALLAH , YA ALLAH, YA ALLAH

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  36
 37. ya Allah…smoga kita pun diakhiri hdup dgn cara yg mulia..tmbhkn amalan sperti mereka..

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  37
 38. jabar alhaj says:

  Ya Allah,didikkan kami kesabaran dlm dr mencari hidayahMU….terangilah hati km dgn keimanan utk menuju jln keredhaan MU…..matikan kami dlm Islam serta iman ya Allah…..kekalkan kami dlm mencr hidayahmu sehingga kami di jemput kembali oleh MU….

  Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

  [Balas Di Sini]

  38


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11