Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Cara buat diari guna notepad

August 19, 2011 By: PakarHowTo Category: "How To", Info Berguna, Teknik

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Siapa kat sini yang masih menulis diari pada setiap hari? Kata orang, orang yang suka tulis diari ni ‘jiwang’ dan selalunya ‘romantik’. Betul ker? Sebab saya pun termasuk dalam golongan orang yang menulis diari.

Tapi rasanya, saya takde lah jiwang atau romantik pun…huhu

Sebut pasal menulis diari ni, dalam post kali ni saya nak kongsi dengan anda cara bagaimana untuk membuat @ menulis diari menggunakan “Notepad” (aplikasi yang memang sedia ada dalam setiap komputer).

Sebenarnya dengan menggunakan Notepad, anda boleh membuat simple diary yang cantik dan tersusun. Macammana nak buat?

Begini caranya ;

  1. Buka aplikasi “Notepad” dalam komputer anda
  2. Taip .LOG dalam Notepad tersebut

clip_image001

3. Save As nama file yang anda suka (contohnya, ‘diari saya’ ker, ‘catatan peribadi’ ker…atau apa saja nama)

4. Lepas save, tutup notepad tersebut

5. Kemudian bila anda buka semula Notepad yang anda save tersebut , file anda sudah menjadi diari.
Akan terkeluar ‘tarikh‘ dan ‘masa‘ baru (lihat gambar di atas) untuk anda menulis diari, tulislah di situ.

6. Untuk meletakkan ‘tarikh’ dan ‘masa’ (datestamp) baru, anda cuma perlu tekan button F5 pada keyboard anda.

Mudah kan? Cubalah… Saya menggunakan cara ini untuk menulis catatan-catatan peribadi saya.

Sekian, semoga bermanfaat.

Share
Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

7 Comments to “Cara buat diari guna notepad”


  1. Salam…

    Simple…tapi banyak membantu.terima kasih….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    1
  2. trime kasih…
    =)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    2
  3. tima kasey..
    :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    3
  4. TERIMA KASIH :)

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    4
  5. tq PHT…nnti sy cuba

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    5
  6. terima kasih

    byk membantu….

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 0 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    6
  7. Baru cuba tadi. Best! Ringkas dan senang, lagilah saya ni jenis yang memang suka terperuk kat depan laptop. Terima kasih!

    Suka Hijau / TakSuka Merah : Thumb up 2 Thumb down 0

    [Balas Di Sini]

    7


Leave a Reply

*
CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site

Page 1 of 11