Gambar Sabreena Kamaruddin Mati Overdose Dadah Konsert FMFA 2014


Share

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

Gambar Sabreena Kamaruddin Mati Overdose Dadah Konsert FMFA 2014

mati overdose dadah

Gambar belia mati overdose dadah.

Maaf, jika anda mencari gambar aib tersebut, ia tiada di sini.

Saya letak title entri begitu cuma mahu menarik perhatian supaya membaca peringatan ini.

Pagi tadi, saya baru terbaca berita mengenai kematian beberapa orang belia disebabkan overdose dadah semasa Konsert FMFA 2014.

Astaghfirullahal’aziim. Moga Allah ampunkan dosa-dosa kita.

Siapa yang menyangka dalam keadaan Malaysia dilanda musibah dengan insiden dan tragedi MH370, negara dikejutkan dengan terkorbannya belia-belia harapan mangsa yang mati overdose dadah dalam konsert FMFA di Stadium Bukit Jalil.

Sehingga beberapa gambar mangsa yang mati overdose dalam konsert FMFA tersebar luas di Internet termasuk di Facebook, blog menyebabkan abang kepada salah seorang gadis muda yang mati overdose dadah yang bernama Sabreena Kamaruddin meminta kerjasama dan jasa baik daripada orang ramai terhadap penyebaran gambar Sabreena Kamaruddin (adik kandungnya di Internet).

Berikut ini adalah luahan hati Abang kandung kepada Sabreena Kamaruddin ;

Assalamualaikum,

Pada 15 Mac 2014, adik saya Sabreena binti Kamarudin telah kembali ke rahmatullah. Saya tidak menafikan apa yang dikatakan oleh media massa tentang apa yang berlaku, di mana adik saya (Sabreena Kamaruddin) terlibat dengan satu konsert dan telah meninggal dunia.

Arwahyarhamah merupakan seorang yang sangat baik hati, disayangi serta disenangi oleh ahli keluarga dan juga kawan-kawannya. Ramai pihak yang tidak mempercayai apa yang telah berlaku, terutamanya para guru dan sahabat handai kerana perwatakannya yang lemah lembut dan baik budi pekerti sejak dari kecil lagi. Saya sebagai abang turut terkejut dengan berita ini, dan sehingga ke saat ini masih tidak dapat menerima hakikat bahawa adik saya (Sabreena Kamaruddin) telah kembali kepadaNya dalam keadaan begini.

Saya masih terlibat dalam proses menyiasat dan mencari informasi tentang apa yang telah berlaku, dan saya tidak akan berhenti sehingga nama adik saya (Sabreena Kamaruddin) bersih seperti sediakala. Saya juga meminta kepada semua pihak agar tidak membuat spekulasi, menambah-nambah cerita, menghina atau mencaci arwahyarhamah atau keluarga. Hormatilah yang telah pergi, dan hormatilah ahli keluarga saya yang masih dalam keadaan trauma. Mereka cuma insan biasa, mereka memerlukan sokongan anda untuk menghadapi ujian dariNya.

Saya ingin meminta pertolongan anda semua agar memadam gambar-gambar arwahyarhamah yang tidak menutup aurat. Selain itu, saya serendah-rendah diri memohon jasa baik sesiapa yang membaca artikel ini, sama ada anda semua mengenali arwahyarhamah atau tidak, untuk sama-sama terus mendoakan Sabreena Kamaruddin agar ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan solehah. Sedekahkan Al-Fatihah untuknya agar beliau mendapat ketenangan di sana.        (- Amirul Aftar (Abang kandung Sabreena Kamarudin)

Sahabat-sahabat semua,

Sedarlah.

Mereka yang telah pergi tidak layak untuk dihina dan dipandang rendah oleh kita!

Sebagai orang Islam, tanggungjawab kita adalah mendoakan mereka yang kini berada di alam barzakh.

Baca selanjutnya di sini… (6287)

Share

Apa bagus sangat ker kita ni?


Share

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

Saya lihat, ramai orang di facebook suka sangat mengata dan mengutuk kelemahan orang lain.

Orang ni begini, orang tu begitu, orang ni tak betul, orang tu salah. Orang ni sombong, orang tu zalim. Orang ni bodoh, orang tu tak sedar diri. Orang ni melampau, orang tu tak senonoh.

Kita ni asyik melihat kesalahan orang jer. Kita suka sangat komen, komplen dan kritik orang lain.

Apa bagus sangat ker kita ni?

pandang buruk orang lain

Mari renungkan sedalam-dalamnya pesanan Nabi sollallahu’alaihi wasallam ini.

Dari Anas radhiallahu’anhu berkata Rasulullah sollallahu’alaihi wasallam telah bersabda ;

Berbahagialah orang yang meneliti ‘aib dirinya, dari ‘aib orang lain.

(Hadith riwayat al-Bazzar dengan isnad yang hasan oleh al-Haafiz)

 

Daripada hadith ini, kita dapat mengetahui bahawa, orang yang mendapat janji bahagia daripada Nabi sollallahu’alaihi wasallam ialah ;

Baca selanjutnya di sini… (544)

Share

Badai rumahtangga, bersediakah anda?


Share

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

“Sedangkan lidah lagi tergigit. Inikan pula suami isteri…”

Siapa yang dah berumahtangga, pasti faham, betapa benarnya lirik ini… kan, kan?

Tak kira siapa pun anda. Usah berlagak laaa… Kalau dah berumahtangga, pasti akan merasa asam garamnya.

Datuk ker, tan sri ker, artis terkenal ker, ustaz ker, ulamak ker… hatta seorang pakar kaunselor rumahtangga pun menghadapi cabaran dan dugaan hidup berumahtangga masing-masing.

Cuma yang membezakannya ialah ;

bagaimana cara kita menghadapi konflik rumahtangga yang melanda?

Ada orang, disebabkan masalah kecil pun, boleh bercerai.

Ada orang, diuji macam-macam, kesusahan dan cabaran, tapi masih tetap kekal bersama.

Anda bagaimana? Bersediakah anda menghadapi badai rumahtangga yang tak terduga? Tabah dan sabarkah anda menempuhi cabaran yang mendatang?

Di bawah ini, saya kongsikan satu perkongsian pengalaman hidup berumahtangga salah seorang pembaca blog PHT.

masalah rumahtangga

Ia boleh jadi motivasi. Ia boleh jadi peringatan diri. Ia boleh jadi cermin mengukur diri. Ia adalah untuk iktibar dan muhasabah diri.

Bersediakah kita menghadapi badai rumahtangga yang penuh ranjau dan duri?

Sama-sama kita renungi coretan pengalaman ini…

Baca selanjutnya di sini… (1709)

Share

Mutiara kata #10 – Jangan jadi seperti burung unta


Share

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

Renung-renungkanlah mutiara-mutiara kata ini. Semoga Allah merahmati dan memberkati kehidupan kita. Sesungguhnya hidup di dunia ini hanya sementara. Ayuh bersiap sedialah kita sebelum kita kembali ke ‘sana’…

Mutiara kata #10 – Jangan jadi seperti burung unta

Baca selanjutnya di sini… (389)

Share

Ilmu dari facebook tak berkat?


Share

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

Sudah 5 hari saya ‘pencen’ dari main facebook. Sebelum ni purata saya main facebook ialah dari 2~3 jam setiap hari. Ya, saya dulu mungkin boleh dikategorikan sebagai seorang yang ketagih main facebook. Alasan saya masa tu ialah saya kata facebook ni pun baik dan banyak faedahnya. Kita boleh dapat banyak info dan ilmu juga, kononnya.

Tapi selepas saya berfikir dan merenung diri, saya dapati, saya macam hanya membuang masa saja di facebook tu. Kononnya banyak ilmu yang dapat dari facebook, tapi hakikatnya apabila saya kaji balik diri, rasa macam tak bertambah pun ilmu. Kalau bertambah pun, tak ada kekuatan langsung untuk amalkan.

Kini baru saya faham kenapa ada orang alim telah berpesan, katanya ;

Kalau nak cari ilmu bukannya di internet. Kalau nak cari ilmu bukannya melalui facebook. Kena cari guru. Barulah berkat dan dapat kekuatan serta taufik dari Allah untuk amalkan.

Ohh no wonder lah, selama ni, pelbagai ilmu dan info yang saya dapat dari facebook ni macam tak ‘lekat’ jer dalam hati saya. Patutlah saya rasa macam takde kekuatan jer untuk amalkan.

Memang tak dinafikan, main facebook ni pun ada kebaikannnya contohnya dapat berkomunikasi dengan kawan-kawan, saudara mara dan ahli keluarga dengan lebih cepat dan mudah.

Tapi melalui pengalaman saya, antara keburukan facebook (yang mudah sekali kita terjebak) ialah ;

Baca selanjutnya di sini… (809)

Share

Mengapa saya berhenti main facebook?


Share

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

Pada 14 Mac 2014 (Jumaat) lepas, saya bertekad untuk berhenti main facebook.

Ini status terakhir saya di facebook.

sayonara facebook

Setelah berfikir dan merenung,

saya rasa saya nak ‘pencen’ lah dari facebook ni.

Ingat nak fokus kepada penulisan di blog pulak. Buat masa ni saya ada 5 blog.

Tapi cuma 1 jer yang saya update setiap hari, iaitu blog PakarHowTo.Com

Blog yang lain?… bersawang… huhu

Ni adalah blog-blog saya yang lain (sekadar berkongsi)  ;

Walaupun saya mungkin tak berapa aktif di facebook lagi lepas ni, tapi kalau saya ada update blog, saya akan share link dia di facebook.

Kepada kawan-kawan yang minta saya share gambar-gambar di Jepun, insyaAllah saya akan terus berkongsi. Tapi maaf, bukan di facebook. Saya akan kongsi di blog SamuraiMalaya.Com. Siapa berminat, boleh la follow blog tu.

Sekian.

Ampun maaf, salah silap dari saya.

Terima kasih atas sokongan selama ini.

Sayonara (selamat tinggal) facebook.

Sebelum ini, saya mengaku, saya seorang pengguna facebook tegar. Saya sangat kerap main facebook. Saya tak pasti dalam sehari berapa jam?

Tapi mungkin setiap 30 minit, pasti saya akan jenguk ke facebook (guna handphone). Hmmm, mungkin bukan setiap 30 minit, tapi lebih kerap dari itu.

Ada jer mesej masuk, saya buka handphone (tengok facebook). Ada jer orang komen, orang tulis sesuatu di wall saya, pasti saya akan buka handphone dan tengok facebook.

Tu belum kira masa saya berasa kebosanan atau masa menunggu (tunggu boss, tunggu lift, masa beratur untuk urusan bank dan sebagainya), pasti saya akan buka handphone dan tengok facebook.

Sudah menjadi tabiat saya juga, apabila buka saja laptop (sebelum tidur), saya akan login dan main facebook. Mula-mula memang niat nak tengok sekejap jer, tapi sedar tak sedar, sampai 1~2 jam duduk mengadap komputer main facebook.

Malah, ketika buat kerja di pejabat pun, masa menulis report, masa makan contohnya, boleh lagi ‘curi-curi’ masa jenguk facebook.

Astaghfirullahal’aaziim. Moga Allah ampunkan kelalaian saya.

Saya rasa, kalau dikira betul-betul masa yang saya habiskan untuk buka dan facebook ni, mungkin berjam-jam lamanya.

Saya berfikir lagi… termenung… merenung… sedalam-dalamnya… bermuhasabah diri. Saya bertanya kepada diri saya (dengan sejujur-jujurnya) :

Setelah habiskan berjam-jam tengok facebook SETIAP HARI (dengan BEGITU ISTIQAMAH tanpa gagal), apakah yang aku dapat selama ini?

Adakah IMAN aku semakin meningkat?

Adakah AMAL aku semakin bertambah (dari segi kuantiti dan kualitinya)?

Apakah aku mampu solat awal waktu? Macammana bacaan Quran aku? Zikir aku?

Apakah aku rasa hubungan aku dengan ALLAH semakin dekat?

Masa aku sudah dihabiskan berjam-jam setiap hari.

Apakah ilmu, iman dan amal aku juga bertambah?

Soalan-soalan ini terus bermain dalam fikiran saya.

Jawapannya?

Baca selanjutnya di sini… (1865)

Share

Bomoh buat khurafat, kita yang bertambah berdosa


Share

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2

Pagi ni saya berkesempatan lagi untuk jenguk-jenguk facebook. Terlalu banyak info yang dikongsikan di facebook. Kadang-kadang sampai naik pening membacanya. Macam-macam cerita. Macam-macam berita. Macam-macam ragam manusia.

Paling saya sedih apabila melihat ramai diantara kita ni yang sibuk bergelak ketawa dan mempersenda kesalahan atau keburukan orang lain. Apakah kita tak ada langsung sebarang kesalahan dan kesilapan? Apakah kita suka kalau orang sebar-sebarkan keburukan kita? Apakah kita redha kalau orang mempersenda-sendakan kesilapan yang telah kita lakukan?

Saya hairan, mengapa kita begitu seronok mentertawakan kesalahan orang lain? Sedangkan kita sendiri tak suka dan marah apabila ada orang menyebarkan keburukan kita.

Saya bukan nak jadi pembela tok bomoh. Bukan juga nak menyokong tok pawang. Apatah lagi nak bersetuju dan redha dengan perbuatan khurafat mereka. TIDAK! Sama sekali tidak.

tok bomoh

Gambar adalah sekadar hiasan

Namun, perbuatan mengedit gambar, mempersenda, menjatuhkan maruah, menjadikan mereka bahan lawak jenaka itu bukanlah akhlak seorang muslim yang baik.

Cukuplah mereka sendiri yang menjatuhkan maruah mereka. Dan Allah juga telah pun membuka aib mereka, bukan sahaja di Malaysia, malah diseluruh dunia (disebabkan perbuatan melampau mereka itu).

Kita pula, sebagai seorang muslim/mukmin yang baik, tak perlu lagi menghina/mencemuh/mempersendakan mereka.

Ya, kita patut menyatakan ketidak setujuan kita pada perbuatan mereka. Tapi bukan dengan cara mengedit gambar dan mempersenda, seolah-olah tak ada lagi maruah mereka yang berhak kita hormat…

Baca lah sirah Nabi sollallahu alaihi wasallam. Baca juga kisah-kisah para sahabat radhiallahu’anhum ajma’in. Lihat bagaimana sikap dan akhlak mereka dalam menangani sesuatu isu.

Ada baiknya kita sentiasa bermuhasabah diri, menyedari kelemahan dan kekurangan diri, daripada sibuk mencemuh, menghina dan mempersendakan kesalahan orang lain.

Sahabat-sahabat sekalian,

Adakah kita pernah terfikir, bagaimanalah nasib isteri, anak-anak dan saudara mara mereka? Cuba fikir apa perasaan seorang anak apabila melihat gambar ayahnya diedit, dipersenda dan dipermainkan? Cuba fikir apa perasaan seorang isteri apabila membaca status-status, komen-komen di facebook yang mencaci, mengejek-ejek suaminya? Apa pula perasaan seorang ibu yang melihat kesalahan anaknya dijadikan bahan senda dan lawak jenaka, ditertawakan semahu-mahunya?

Sekali lagi, saya bukan nak pertahankan bomoh tu. Tapi setidak-tidaknya, tolong fikir sama perasaan anak-anak dan isteri mereka.

Ya, tok bomoh dah memalukan orang Melayu, memalukan Islam dan memalukan Malaysia.

Ya, mungkin tok bomoh tu begitu angkuh, sombong dan cakap besar. (Saya pun dah tengok video dia yang mempertahan diri dan nak “tampar buaya” kepada YB Khairy Jamaluddin.)

Tapi itu bukanlah lesen untuk membenarkan kita terus mencemuh dan menghina dia pula.

khairy jamaluddin

YB Khairy Jamaluddin

Saya mengaku, saya pun bukannya baik sangat pun. Tapi atas kesedaran saya sebagai seorang muslim, saya nak nasihatkan kepada kita semua.

Sebelum mempersenda orang, fikir dulu… kalau kita yang kena bagaimana? kalau kita berada di tempat mereka bagaimana?… Sungguhpun kita di pihak yang benar, Islam tak ajar kita merendah-rendah dan mempersendakan orang lain.

Allah dah memang aibkan mereka hingga ke seluruh dunia pun. Maka tak perlu lagi kita juga ambil bahagian mencemuh, mencerca dan mempersenda mereka. Tak ada faedahnya pun. Apakah kita ingat perbuatan kita mengkeji dan mempersenda tu boleh memberikan mereka keinsafan? Saya rasa tidak. Sebab hati manusia ini akan cuma terkesan dengan kebaikan. Kalau kita tegur dengan caci maki dan kutukan, sangat sukar orang yang ditegur itu untuk terima.

Baca selanjutnya di sini… (1218)

Share