Blog PakarHowTo

Berinformasi & Memotivasi
Subscribe

Untuk Seketika Berdiamlah

June 13, 2013 By: suri Category: tazkirah

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Suri diam tidak mampu untuk berkata apa-apa. Kadangkala diam orang akan meyangka kita ini nampak lain dari biasa.

  • Diam lebih banyak membuatkan mulut bercakap dari lelah.
  • Diam mendapatkan kekuatan hati menjelajah fikiran secara mendalam tentang apa yang terjadi disekeliling kita.
  • Diam mentafsir akan kelemahan diri dari berucap kata-kata tiada noktah.

muslimah2

  • Diam malaikat pencatat amalan akan berhenti berehat menulis untuk dairy harian kita.
  • Diam penutup keburukan dari sisa-sisa kejahatan.
  • Diam tidak perlu melontarkan maaf pada sesiapa.
  • Diam menghancurkan senjata perbalahan antara musuh

Berapa saatkah anda mampu berdiam..?

Share

Berdolah Dalam Diam

June 13, 2013 By: suri Category: tazkirah

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Sering kali kita memohon doa kepadaNya. Acapkali doa kita Maha didegar olehNya. Begitu juga sekiranya kita berdoa untuk kebaikan atau kesejahteraan orang lain kita sebenarnya berdoa untuk kebahagaian untuk diri kita juga.

Janganlah kita suka berdoa kepada seseorang atas apa yang rakan anda pinta dalam bentuk yang agak tergesa-gesa kerana takut doa yang tergesa-gesa itu sepertinya ada berdoa dalam keadaan terpaksa pula. Mohon di jaukanlah.

Mengikut ajaran Rasulullah s.a.w. berdoa untuk saudara sesama agama tanpa mereka mengetahui kita mendoakan untuk mereka fadilatnya amat manfaat sekali pada si pendoa tersebut. Mengapa Rasulullah s.a.w berkata demikian kerana para malaikat juga akan mendoakan kebaikan yang di pohon juga akan menjadi milik si pendoa juga.

Daripada Abu Darda’ RA bahawa dia mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya : “Tidaklah berdoa seorang muslim terhadap saudaranya secara ghaib (tanpa diketahui oleh saudaranya itu) melainkan akan berkatalah para malaikat, engkau juga beroleh yang seumpama dengannya.” (Riwayat Muslim).

berdoa dalam diam

berdoa dalam diam

Dalam satu riwayat lain juga daripada…

Abu Darda’ RA, Rasulullah SAW bersabda maksudnya : “Doa seorang muslim kepada saudara muslimnya secara ghaib (tanpa pengetahuan saudaranya) adalah mustajab (diterima), di sisi kepalanya malaikat yang diutus Allah setiap kali dia mendoakan saudara muslimnya dengan doa yang baik, dan berkatalah malaikat itu, amin!, engkau juga beroleh manfaat yang sama.” (Riwayat Muslim).

Daripada Ibnu Umar RA, Rasullulah SAW bersabda yang bermaksud : “Doa yang paling segera dimakbulkan ialah doa secara ghaib (tanpa pengetahuan orang yang didoakan itu).” (Riwayat Abu Daud dan Tirmidzi).

Wahai sahabatku semua marilah kita berdoa dalam keadaan mereka tidak mengetahuinya kerana itu adalah lebih baik dari doa ketahui. Doalah yang baik-baik Insyallah segala akan di perkenankan olehNYA.

Share

3 Perkara Yang Membatalkan Syahadah

February 17, 2013 By: PakarHowTo Category: tazkirah

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Berikut ini saya kongsikan catatan isi-isi kuliah Ustaz Hasan Razak di Masjid Abu Bakar as-Siddiq, Bakar Arang pada 12 Febuari 2013 yang lepas.

Antara isi-isi kuliah yang sempat saya catat :

  • Di permulaan ayat al baqarah Allah membahagikan manusia kepada 3 golongan :
  1. golongan yg pertama ialah golongan orang yang bertaqwa.
  2. golongan kuffar.
  3. golongan munafik.

  • Ciri2 orang yg bertaqwa kpd Allah :

  1. beriman kpd perkara ghaib yakni dosa pahala, azab dan siksa kubur, syurga dan neraka, janji bahagia dan janji celaka dan lain2 perkara ghaib.
  2. mendirikan solat yakni solat yg mampu mencegahnya dari perbuatan keji dan mungkar.
  3. mengeluarkan zakat.
  4. beriman dgn al quran dan kitab yg turun sebelum al quran. Bukan saja beriman dgn al quran tapi beriman dgn ayat al quran serta huruf al quran.
  • orang kafir ni sama saja bagi depa. Kita berdakwah atau tidak, kita bagi dalil atau tidak, kita berhujah dgn hujah yg tepat sekalipun depa tetap takkan beriman kerana Allah dah pateri hati, telinga dan mata depa sehingga cahaya kebenaran tak masuk dpt masuk ke dlm hati depa.
  • golongan munafik adalah golongan yg menzahirkan sifat2 islam tapi dlm hati depa tersembunyi kekufuran.
  • abdullah bin ubay bin salul adalah bapak munafik di madinah.
  • abdullah bin ubay bin salul selalu solat di belakang nabi. Dialah orang yg menyuruh bilal iqomah setiap kali dia lihat nabi tiba di pintu masjid. Nak tunjuk kata dia komited kpd agama padahal di belakang nabi, dialah penghina nombor wahid nabi.
  • orang2 munafik diletakkan di dasar neraka yakni tempat paling bawah sekali atas sikit dari org kafir. Pasaipa tempat depa lagi bwah dari org kafir? Pasal depa pandai berlakon. Pura2 islam tapi amat benci islam.

 

  • Kalimah syahadah boleh terbatal dgn 3 perkara yakni :

 


Share

Rahsia Untuk Mudah Mengandung (Mesti Baca)

February 16, 2013 By: PakarHowTo Category: Rahsia

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

**Saya dah kongsi tips/pengalaman saya berkenaan cara mudah mengandung dalam 1 entri di blog ini pada 28 Februari tahun lepas… tapi memandangkan masih ramai lagi pembaca yang hantar email kepada saya meminta saya berkongsi pengalaman saya bagaimana untuk mudah dapat anak… maka saya re-post kan entri yang pernah saya tulis terebut. Moga2 ada manfaatnya.**

Beberapa hari lepas, ada seorang kawan baik (kawan sekampung) SMS saya, ajak mengeteh lepas habis kerja. Saya memanggilnya dengan gelaran ‘Katee’.

Katee ni memang rapat dengan saya. Kami lahir di kampung yang sama, membesar bersama, malah bersunat pun sama. Masih saya ingat, nama Tok Mudim yang menyunatkan kami ialah Tok Mudim Paya Gunung, Jerantut.

Lepas kerja pada hari tu, kami pun berjumpa dekat Mapley berhampiran office saya di Petaling Jaya.

Lepas beberapa ketika, bersalam-salaman, memesan air dan bertanya khabar, Katee memulakan topik sembang pada petang tu.

“Keri (nama glamer saya kat kampung), aku nak minta maaf banyak-banyak kalau ada salah silap. InsyaAllah, tengah bulan 3 nanti aku dan keluarga akan buat Umrah.”, Katee memulakan bicara.

“Wahhh…Alhamdulillah…akhirnya…dapat jugek awok pergi yek. So, saper lagi yang pergi? Mok awok pun ikut sekali ker?”, saya memberi respon.

“Haah, mok aku pun ikut sekali la…” , jawab Katee.

Sebut pasal mak dan umrah ni. Terus saya teringatkan arwah mak saya. Alhamdulillah, arwah mak saya pun dulu, sempat juga buat umrah, setahun sebelum dia meninggal dunia.

Saya ada 1 kisah menarik dan sangat bermakna (bagi saya) yang saya nak kongsi dengan anda di sini. Kisah ini mungkin bermanfaat bagi mereka yang mengalami masalah sukar mendapat anak @ susah mendapat cahaya mata.

Kepada pasangan yang mengalami masalah susah nak dapat anak (walaupun dah bertahun-tahun kahwin), sila beri perhatian atas apa yang saya kongsikan ini.

susah mengandung

Begini kisahnya…

Klik Sini Untuk Baca Selanjutnya →

Share

Lazat ker beribadat?

February 15, 2013 By: PakarHowTo Category: tazkirah

Email Artikel Ini Kepada Kawan2 Email Artikel Ini Kepada Kawan2
Share

Salam semua. Pernah tak korang merasai betapa lazat atau nikmatnya beribadat? Pernah tak korang rasa, waaa bestnya solat…seronoknya baca Quran…nikmatnya berzikir…? Manisnya bertaubat…? Pernah rasa…?

Kalau anda pernah rasa, alhamdulillah. Alangkah beruntungnya anda.

“PakarHowTo? Pernah rasa…?”

Allahu akbar! Malu saya nak cakap laaa….huhu

lazatnya beribadat

Berikut ini saya kongsikan 1 catatan perkongsian ilmu dan pengalaman salah seorang sahabat baik saya, yang mana beliau sedang menikmati ‘kemanisan’ dalam ibadahnya…

Subhanallah, jeles saya mendengar cerita pengalaman yang beliau selalu kongsikan dengan saya.

(Dibawah ini saya copy & paste saja kandungan email yang dihantarkannya kepada saya).

Klik Sini Untuk Baca Selanjutnya →

Share


This page is copy protected
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline

Switch to our mobile site